Tandblekning

Envy hair design erbjuder en skonsam tandblekningsmetod. Gelé innehållande flour läggs på tänderna och aktiveras av en ledlampa.

Det 23 oktober 2013 så publiserades en artikel om Envy hair design tandblekningsmetoden.
Nedan återges texten.
(Linköpingsposten 2013-10-23 av Julia Kimell, julia.kimell@linkopingsposten.se)
Skonsam tandblekning som stärker emaljen

Förra veckan drog salongen Envy hair design igång sin nya tandblekningsmetod där gelén som läggs på tänderna innehåller fluor i stället för skadliga ämnen.

– Tidigare blekte jag tänderna på egen hand hemma med bettskena över natten, men denna metod är både snabbare och betydligt effektivare, säger Leila Khatoune.

På salongen Envy hair design är både hår och tänder i fokus numera sedan man började med tandblekning. Leila Khatoune och Anna Bratt är frisörer i grunden och kom i kontakt med metoden i samband med en tandläkarmässa i Göteborg. De gick en utbildning i Göteborg, och nu är de igång.– Jag är jättenöjd! Tidigare borstade jag tänderna så pass hårt att jag hade blottade tandhalsar som ilade, men nu känns det bra igen, konstaterar Leila.

Skyddande gummiskena

Efter att en hälsodeklaration har fyllts i av klienten görs en kontroll av tändernas skick och allmän munhygien. Sedan läggs en skyddande gummimassa på tandköttet för att skydda tandhalsarna och tandköttet. Tänderna penslas med ett rött gelé som aktiveras av en led-lampa. Det vanligaste är att behandla femton minuter i taget tre gånger där gelén byts ut emellan. Resultatet syns direkt när gelén avlägsnas. När det är färdigt går klienten ut med ett ännu större leende och givetvis vitare tänder. – Gelén är skonsam och innehåller fluor. Man kän- ner inget under behandlingen men de med väldigt känsliga tänder kan känna ilningar efteråt i max 12- 24 timmar, det är den enda risken. Ändå rekommenderas ammande och gravida att låta bli behandlingen, eftersom det inte finns någon garanti. Det har forskats i flera år men på salong Envy har man valt att inte bleka gravida eller ammande.

Bättre än hemma

I regel räcker det med ett behandlingstillfälle, men är tänderna väldigt missfärgade kan det behövas två. Led-ljuset som aktiverar gelén kan ställas in på olika styrkor. Är tänderna väldigt känsliga får man vara lite försiktigare och köra på lägre styrka. Ofta är hörntänderna mörkare än resten av tänderna, och därför behöver de mer tid. – Ju högre styrka och längre period desto vitare blir tänderna. Tänderna bleks hela vägen igenom framifrån och bak eftersom gelén tränger igenom och tömmer missfärgningarna som finns i tandporerna. Tandblekning som görs i hemmet kräver ungefär åttio timmar och är dessutom dyrare än denna behandling. Dessutom riskerar tandköttet att skadas, och att råka svälja blekningsmedlet är inte hälsosamt.

Inget rödvin

Efter behandlingen är tändernas porer vidgade. Först efter 72 timmar börjar de slutas igen, och tills dess gäller det att undvika färgad och sur mat som blåbär, soja, ketchup och rödvin. Det finns en färgkarta där man ser tandens vithet. På en behandling kan tanden bli upp till sju nyanser ljusare. Vill man ha tanden vitare än så behövs två behandlingar, men ska det se naturligt gäller det att inte göra tänderna allt för vita. Effekten varar mellan två och fem år beroende på vanor. Den som röker, snusar eller dricker mycket kaffe och te kan räkna med att missfärgningar syns snabbare.


ENVY hair design
013-121816


Snickaregatan 34b
Linköping